Cum vara se intinde levantin ca un serbet de rose , ne orientam spre feluri de mancaruri usoare , racoroase , dar si blestemate la urma din pricina porcareli lasata pe aragaz . Dupa ce coci doua vinete gogonete , cojite , le pui la scurs si- doar gandindu-ma la salata ce urmeaza s-o toc, s-o frec cu ulei si s-o inmiresmezi cu ceapa din belsug , imi trece cheful de ea . Dar ma strafulgera prin minte , desigur , reteta Luminitei cu gust ottoman care , bucura nu doar sultanii *hunkar begendi* ci si pe cei plictisiti de ulei si ceapa .
Cele plicticoase le-am inlocuit cu : 50 gr unt + 50 gr faina , topite usor si stinse cu 450 gr lapte , fierte discret pana la consistenta de ciulama . Vinetele scurse si tocate , or mixate ,or zdrobite ( cum va place ) le-am amestecat cu ce am zis mai sus si mi-a dat : iar in timp ce presaram ornamentul patrunjel , gandul m-a dus la cu *Toate panzele sus* si carte si film , mai ales la ghiaurul Ismail , Jean Constantin si *siktir*- ul trantit la finalul ciorbei .
Cred ca asa merita si aragazul dupa porcareala facuta de cele doua gogonate negre . Doar e reteta *hunkar begendi* http://www.youtube.com/watch?v=rosT62twdiU
Ca sa ma- impac cu autorul , pe care tare l-am iubit , am zis sa ies din zona turkaletilor cu o tarta de vara, de fructe , de pachet , de usor, de mancat , de amestecat , de jello ,de vanilla. Am gasit in dulap blatul gata copt , tot in dulap , jello pe care doar l-am amestecat la rece cu laptele , 500 ml, si gata tarta . Am decis s-o decorez cu felii de prune ( acestea se ratacisera prin cosul cu fructe si legume )
Asa mi-a ramas timp sa-l caut pe Radu Tudoran , pe Piere Vaillant si sa calatoresc iar cu… “Speranta ” 🙂
Hi Windy!
merci pentru simpaticu’ Jean Constantin…
with due respect, prefer vinetele ca/in salata clasica, cu ulei de masline si ceapa verde, nu cu faina si lapte… 🙂
(asa cum preferam ciulamaua de ciuperci si/sau de pui…)
“de gustibus…”, etc…
tarta pare delicioasa, o s-o copiez(LOL!), fara jello si lapte, quelle horreur!!! 😀
Fac tarte de fructe toata vara: caisele, piersicile, nectarinele, prunele vin din judetele vecine… “ung” foietaju'(sic!) cu putina mamelada de portocale sau de coacaze, pudrez putina scortisoara, etalez fructele si… la cuptor, cam 1/2h, temp-180°C.
mmmmmmmmmmmm, serbet de roze!!! mmmm si pentru dulceata de trandafiri a lu’ mamutza! cum ne trezeam, sor-mea si cu mine, dadeam iama’n borcane, cu lingura mincam! puneam celofanul cu grija la loc, apoi ieseam in curte sa o rugam frumos pe mamutza sa ne lase sa mincam si noi putina dulceata dupa ce ne spalam “pe ochi”, c’asa trebuia: intii spalarea, apoi mîncarea.
mamutza nici nu observa ca eram minjite pîna la urechi, doar se mira ca scade dulceata din borcan , si-asa o tot banuia pe pisica, ca ‘ncepusem si noi sa credem … pîna a lasat intr-o dimineata …polonicul linga borcane=)) (borcane maaaari, de muraturi, cu dulceata de trandafiri si nuci verzi)
am gasit ieri la dugheana marocanului dulceata de trandafiri, mi not sau hepi pen’ca mi-am interzis dulciurile pîna duminica, asa ca la tarta ta nici nu ma uit:)
hi Melanie !
sa nu vad ulei , nici de masline nici de grape seeds, nici cu marar cu patrunjel cu untura de catel 🙂 ..
Iar la 96 F…sa coci Tu 🙂 doar le las pe deck la soare …si-s gata coapte ! 🙂
Ciocolatico 🙂 welcome back !
cred ca toti copiii au furat dulceata din borcane 🙂
Hai sa-ti dau un hint ( cam tarziu ) : mananci doar mijlocul , lasand dulceata pe peretii borcanului 🙂
Ai un hint pentru o dulceata de trandafiri, facuta acum o luna, care s-a solidificat :(:(
I-as face o sauna or sau doua 🙂 ce zici ? ajuta?
thx anticipat !
OK, Ms Windy, sa traiti, am inteles! Sunt disciplinata-rau… 😉
96°F, zici?! Acum 2 zile am avut 40°C, iar la Albi(75kms de Toulouse) fusera 45°C… We miss Norway!!! La pensie vom petrece iulie+august in Pirinei sau in… Norway!(pentru rima!)
Have a serene & a cool weekend!
xoxoxo=bisous
Acum sunt grabita..plec intr-o vacanta asteptata cu emotii.
Imi place cum este pe la tine- un anume fel de liniste; dupa ce ma intorc, sper sa te vizitez.
o seara frumoasa!
uh, invers decit la mine, dulceturile mele erau (pina sa gasesc- in sfirsit!- agar-agar) lichiiiide… supe de fructe;;)
bon, si-acu , de cind cu agar-agarul , am reusit sa fac beton din niste cirese, dar asta din cauza ambalajului, io fiind – precum ziceam- specialista’n zeama lunga.
n-am observat ca pliculetele contin , mai nou, cantitate dubla de alge=) . si-am pus 8 g – in loc de 4- de alge la kilul de cirese;;)
mi s-a parut logic sa fierb betonul citeva minute impreuna cu atitea cirese cite ar fi fost indicate daca ma holbam cum tre la ambalaj. rezultat: dulceata asa cum tre!
tot meritul e al agar-agar-ului, caci, zahar, liantul de baza, am folosit doar 250 gr/kg cirese, iar de fiert, eu nu fierb dulceata decit cit sa se inmoaie fructele.
intrebarea e, deci, cum ai facut dulceata, in ce moment al prepararii ei s-a produs buba? prea multe pectine/gelatine, timp de fierbere prea mare? de fapt, indiferent de cauza, solutia ar fi aceeasi, numai c-ar diferi cantitatea de… de ce, ce ai putea pune’n dulceata de trandafiri s-o faci mai supla? sucurile de citrice /ananas:mai zi ceva mai cu zeama, eu am acum o pana de memorie mi se par prea parfumate, paote niste zeama de pepene rosu (miez mixat, dat prin sita fina si fiert pina ramine jumatate din zeama).
cita zeama sa pui daca buba vine de la fierberea prea indelungate? pai eu cred ca un sfert din cantitatea totala de solid. zeama o masori, ca pe dulceata, in kg, nu in litri.
da, sauna ajuta , iti permite pe moment sa folosesti tacimuri in loc de bormasina,dar nu rezolva radical problema.
as zice sa bagi la sauna doar cite un borcan, doua, cit folosesti in viitorul ff apropiat, nu tot lotul, caci dulceata nu-i ca mierea, prin incalzire inmoi zaharurile, dar si reactivezi acizii , si -n loc de trandafiri o sa gasesti cine stie ce monstri in borcane.
iiii, cit am scriiiiis! daca ai rabdare, citeste, daca ai curaj, fa ce zisei…bat, dont forghet tu rimembar ca dulceata-i unul dintre lucrurile la care nu ma pricep;;)
thx , Luminita !
Eu n-am agar-agar ( e turcism ? ?/;) ) si deci le fac , gemuri , in dulcele stil classic:) in ” lot” foarte mic . Deci nu o sa fie nici o pierdere daca cele doua borcanase nu or sa vrea sa cedeze la sauna.
Metoda folosita e classica, cu zahar ( 750gr) + apa (375ml)= sirop , in care am aruncat petalele de trandafiri , frecate un pic cu zeama de lamaie . Intradevar , petalelele n-au fost cate ar fi trebuit din pricina de pus trandafiri in glastre 🙂 La sfarsitul fierberii ( cam uitat pe foc ) am pus zeama de lamaie caci , n-a trecut testul dela bun inceput . Nu ma asteptam insa la asa pietrificare . As patenta-o 🙂
E o experienta 9 petalata , ratata, nu clatite cu trandafiri ci doar spalate cu alte fructe . Doar de offul aromei , o sa incerc sa le lichefiez intr-o sauna or doua 🙂
thx a bunch ! 4 exchange !!!
xx,j
Gina, vacanta frumoasa !
…şi pe lângă faptul că învârţi cuţitul în rană, te mai şi joci cu gusturile noastre 😆 Of of..
Ioana , welcome !
e mai simplu decat la poze 🙂
uuhh, sa lesine obezele de pofta :))